Certificatul energetic – Un document obligatoriu

Un certificat energetic a devenit esențial pentru proprietarii domestici timisoreni, la fel ca şi pentru cei comerciali. Pentru fiecare construcție, rezidentiala sau comercială, un certificat de performanţă energetică este necesar din motive de siguranţă.

Practic, acest document oferă o evaluarea a energiei atât pe plan intern, cât şi comercial, inclusive pentru case, magazine şi companii etc. Toate aparatele de uz intern, precum aerul condiţionat şi frigiderul etc sunt apreciate în funcție de consumul de energie din fiecare zi. In Romania s-a introdus in 2013 obligativitatea detinerii unui certificat energetic înainte de a vinde sau închiria o proprietate. De asemenea, este obligatoriu pentru familiile sau oamenii care trăiesc în propria casă să dețină un astfel de certificat, astfel încât să se calculeze cantitatea de energie consumată pe zi.

Toate certificatele sunt eliberate de o firmă de audit energetic atestata de Minister. Astfel de firme evaluează clădiri si le noteaza de la nota A la G, în funcție de eficiența energetică. Clădirea cea mai eficientă este evaluată cu A, iar cea mai puțin evaluată, cu G. Ambele tipuri de proprietăți, comercială și  domestica, vor primi o copie a acestui certificat, care este valabil  10 ani de la data evaluării de firma de audit energetic.

Un studiu realizat recent releva ca cele mai multe clădiri din Romania sunt evaluate la gradul D. Plecând de la o bază medie a consumului de energie, și pentru a fi îmbunătățită  rata de eficiență energetică, firma de evaluare emite o data cu un certificat energetic si  o listă detaliată de sugestii, care conține moduri diferite prin care se pot aduce îmbunătățiri ratei de eficiență energetică a clădirilor. Această listă va ajuta pe toți proprietarii să-și rezolve rata de eficiență energetică a clădirilor, astfel încât acestea să fie evaluate de către firma cat mai aproape de nota A. Puteti obtine chiar mai multe informatii pe site-uri specializate in acest domeniu.

Este obligatoriu ca proprietarii să aibă un certificat energetic, așadar, la fiecare verificare, acestia vor trebui sa prezinte certificatul autorităților. De pildă, dacă plănuiești să închiriezi proprietatea, ai ca datorie să înmânezi o copie a certificatului chiriașului înainte de a semna actele pentru închirierea proprietății. În ceea ce privește proprietatea comercială, este prevăzut ca certificatul să fie prezent ori de câte ori o clădire este vândută, închiriată sau construită. Cu toate acestea, toți termenii și condițiile vor rămâne la fel ca pentru certificatul domestic.

Certificatul are o mulțime de beneficii, deoarece vă prezintă mai multe moduri de a economisi energie, astfel reducându-se emisiile de carbon din cadrul propriei  proprietăți, îmbunătățindu-se eficiența de energie și reducându-se încălzirea globală.. Certificatul conține diferite detalii precum „Adresa personală”, „Data de verificare”, „Tipul proprietății„ și „Data, numărul și seria certificatului” etc. În cazul în care nu ai un certificat energetic pentru spatiul sau cladirea ta, obține-l cât mai repede cu putință și ajută la controlul emisiilor/răspândirii de carbon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Casa si gradina

E mai bine sa reparam electrocasnicele din bucatarie, sau sa le inlocuim?

Cel mai bine este sa folositi un ghid de preturi pentru repararea aparatelor pentru a decide intre reparatii si inlocuire. Iata o privire rapida asupra preturilor pentru cele mai comune aparate. Frigidere Costul mediu national al unui frigider nou este intre 1000 si 9000 de Ron. In acelasi timp, repararea unui frigider poate costa in medie […]

Read More
Casa si gradina

Simptome ale unui televizor care sta sa se strice

Daca televizorul dvs. nu functioneaza corect, mai sunt cateva lucruri de luat in considerare inainte de a renunta la el. In general, vei avea cateva semne de avertizare ca lucrurile nu sunt tocmai in regula. Daca le treceti cu vederea insa, este foarte probabil ca in viitorul apropiat sa va confruntati cu o defectiune. Sa […]

Read More
Casa si gradina

Probleme ale masinilor de spalat ce sunt usor de rezolvat

Inlocuirea unei masini de spalat poate fi o afacere costisitoare. De aceea, ar trebui sa faceti cheltuiala financiara doar atunci cand trebuie neaparat sa o faceti. O serie de probleme comune necesita o simpla vizita a unui profesionist. Astfel de probleme sunt masinile de spalat care nu pornesc sau nu se opresc, sau masinile de […]

Read More