Imaginea unei curti se schimba odata cu montarea unui pavaj solid si de valoare. In alegerea materialelor utilizate pentru pavarea curtii, cailor de acces sau terasei trebuie sa avem in vedere nu numai aspectul estetic, ci si rezistenta la trecerea anotimpurilor.
In Europa pavelele asamblate au o vechime de peste 50 de ani si sunt intr-o stare excelenta. S-a demonstrat ca pavelele din beton au cea mai mare rezistenta in timp. Efluorescenta este un proces natural care apare la produsele cu un continut ridicat de ciment. Acesta nu afecteaza trainicia pavelelor si dispare in timp.
Efluorescenta inseamna producerea unor pete albe la suprafata pavajului. Aceasta apare gratie duritatii apei si a prafului de calcar din cimentul folosit, care se aseaza pe suprafata din beton dupa evaporarea apei. Efluorescentele la pavaje nu reprezinta o problema si nu le modifica functionalitatea, pentru ca nu sunt permanente.
Dupa cateva ploi aceste pete albe se micsoreaza si in general nu vor mai aparea, daca fundatia este realizata potrivit normelor tehnice. In zonele acoperite, acolo unde nu ploua petele albe persista pe pavaje si pot fi indepartate cu ajutorul unor substante de curatare speciale pentru produsele din beton. Trebuie sa stim insa ca prin utilizarea substantelor de curatare pot sa apara modificari de culoare si structura ale pavelelor.